Filtrera produkter

Att välja rätt duschblandare

Planerar eller genomför ni en renovering av badrummet? Då kan det också vara en bra idé att investera i byte av duschblandare. Medan övriga val såsom badkar eller dusch är mer avgörande för badrummets helhetskänsla så är duschblandare ett beslut som rör de där mindre detaljerna som att slippa en kalldusch på morgonen eller skållas i badet.

Olika funktioner

Det förestående valet har en avgörande betydelse för hur sköna dina framtida duschar blir. Funktionalitet och kvalitetet är viktigt att tänka på när du gör ditt val, bland annat finns ett antal säkerhetsfunktioner som är viktiga att avväga. En säkerhetsblandare kompenserar för eventuella temperatur- och tryckförändringar i ledningarna och samtidigt säkras den jämna värmen så att du unvdiker skållhett och iskallt vatten. Duschstrålen och värmen är därmed också opåverkad av att diskmaskinen är igång i köket eller att grannen spolar toaletten. Säkerhetsblandare kan ha inbyggd termostat, hetvattenspärr, skållningsskydd och värmeskyddat hölje. Många av de nya, moderna duschblandarna har även justerbara flödesbegränsare som minskar vattenåtgången, ett bra val ur miljösynpunkt! Flödesbegränsare kombinerat med keramisk tätning tystar också de droppande kranar som torterar den som lätt störs i sömnen.

 

Val av duschblandare

Först och främst bör du välja en duschblandare som passar den befintliga rördragningen i ditt badrum, såvida du inte vill dra om rören. Sedan kan du välja bland många utföranden. Blandaren kan till exempel monteras på eller döljas bakom en vägg, ha utlopp uppåt eller nedåt och ha en termostat. Det ena alternativet är en blandare med två handtag med vilka värme och flöde ställs in manuellt. Ett andra alternativ är att skaffa en med ett grepp som också justeras manuellt via ett reglage. Det tredje alternativet är en termostat som själv korrigerar tryck och temperaturförändringar. är ni många i hushållet som använder vatten samtidigt är det ett bättre alternativ att skaffa en termostatblandare eftersom du då undviket obehagliga temperaturförändringar i duschen.

 

Form och design

Trots att det är viktigt att tänka på de tekniska detaljerna vid val av duschblandare så är givetvis även designen viktig. Tänk på att formen är anpassad till din dusch eller badkar för att få en snygg helhetskänsla.